top of page

Elektronische facturatie tussen bedrijven wordt verplicht vanaf 2026

Billit

Van eenmanszaak over kmo tot grote onderneming: vanaf 2026 wordt e-facturatie verplicht voor álle bedrijven in België. Dat deze revolutie eraan komt, weten we al sinds oktober vorig jaar, maar wat betekent het concreet, wat zijn de voordelen en wat heb je precies nodig om elektronisch te factureren? De antwoorden op deze en andere prangende vragen zetten we netjes op een rijtje hieronder. Gebruik je vandaag Billit al? Dan mag je op je twee oren slapen en zie je het verdwijnen van de factuur op papier en in pdf-formaat zonder enige deadlinestress tegemoet. 


Gestructureerde elektronische facturen worden de norm 


De mogelijkheid om een 'elektronische' factuur uit te reiken bestaat al lang. Sinds 2013 kan een factuur in "om het even welke elektronische vorm" worden uitgereikt en ontvangen. Het elektronische formaat van de factuur is vandaag dus van geen belang; het kan een gestructureerd bericht zijn (bv. 'XML'-bericht), maar evenzeer een Word-document of een pdf-bestand dat per e-mail wordt verstuurd.


De invoering van de nieuwe wetgeving betekent echter het einde van 'pdf-facturen' die per e-mail worden verzonden. Vanaf 2026 wordt elektronische facturatie de norm voor transacties tussen ondernemingen onderling. Een e-factuur is dus niet louter een ingescande papieren factuur of een pdf-versie ervan. Concreet gaat het om XML-bestanden die opgebouwd zijn volgens een universele structuur, de Universal Business Language of UBL. E-facturen worden niet via e-mail verstuurd, maar via Peppol, een netwerk dat speciaal werd ontworpen om digitale zakelijke documenten veilig te versturen.


Waarom wordt elektronische facturatie verplicht?


Facturen die volledig digitaal worden opgesteld, verzonden, ontvangen en verwerkt, hebben tal van voordelen. Zo kunnen heel wat processen geautomatiseerd worden, wat leidt tot tijdswinst en administratieve vereenvoudiging voor alle ondernemers.


Voor de overheid is elektronische facturatie vooral een sterk wapen in de strijd tegen btw-fraude. Dit nieuwe voorontwerp kadert dan ook in het regeerakkoord, waarin het verkleinen van de btw-kloof expliciet is opgenomen.


Elektronisch factureren met Billit


We raden sterk aan om via een Billit account reeds alle verkoopfacturen op te maken en aankoopfacturen bij te houden. Met deze facturatiesoftware kan je immers nu al volledig elektronisch facturen opstellen en verwerken, zodat reeds voldaan is aan de nieuwe wetgeving die er zit aan te komen. Bovendien heb je via Billit toegang tot het Peppol-netwerk, wat de standaard is voor het verzenden en ontvangen van e-facturen.


Gebruik je Billit nog niet? Stuur dan een mailtje naar julie@dkvdb.be en ervaar meteen het gemak van elektronisch factureren!


Lees meer over de beslissing van de ministerraad ivm elektronisch factureren 


Lees het persbericht van de minister van Financiën

bottom of page