top of page

België verplicht B2B e-facturatie via Peppol vanaf 1 januari 2026

Julie De Kezel

Verplichting vanaf 2026


Je weet waarschijnlijk al dat in bepaalde landen, waaronder België, ondernemers vanaf 2026 verplicht zijn om facturen digitaal uit te wisselen via het Peppol veilige netwerk. Dit betekent geen papieren facturen of PDF’s meer per post of mail verzenden. Maar hoe werkt het precies? Dit artikel legt uit hoe je eenvoudig kunt starten met Peppol.


Aan de slag met Peppol: Hoe doe je dat?


Wat is Peppol? Peppol is een beveiligd Europees netwerk waarmee bedrijven, overheidsinstanties en andere organisaties gestructureerde elektronische facturen (e-facturen) en andere documenten kunnen uitwisselen.


Documenten die via Peppol worden verzonden, moeten voldoen aan bepaalde normen. Alle bedrijven, overheden en organisaties die zijn aangesloten op het Peppol-netwerk hebben een unieke Peppol ID, zodat je altijd zeker kunt zijn van de identiteit van je klant of leverancier.


Wil je meer weten? Lees dan de blogpost ‘Towards digital invoicing: What is Peppol?


Hoe krijg ik toegang tot Peppol?


Het platform Billit biedt je op twee manieren toegang tot het Peppol-netwerk:

  1. Via het online facturatieplatform: Zodra je een Billit-account aanmaakt, registreren zij je kosteloos op het Peppol-netwerk. Je kunt dan e-facturen met een druk op de knop via Peppol versturen. Op deze manier kun je ook e-facturen van je leveranciers via Peppol ontvangen.

  2. Via het Billit Access Point: Je kunt jouw eigen CRM- of facturatiepakket verbinden met het Billit Access Point om toegang te krijgen tot het Peppol-netwerk.


Aan de slag met Peppol in drie stappen


Het online platform Billit maakt het heel eenvoudig om te starten met factureren via Peppol. Dit kan in slechts drie simpele stappen:

  1. Stuur een mail naar julie@dkvdb.be, vervolgens wordt er voor u een Billit-account aangemaakt

  2. Klik op de link in de e-mail die je ontvangt en kies een wachtwoord

  3. Maak je eerste e-factuur aan en verstuur deze via Peppol


Hoewel het platform zeer gebruiksvriendelijk en intuïtief is, ontvang je van ons toch een handleiding en een link om (eventueel) in te schrijven op een webinar.


E-facturen ontvangen via Peppol


Wanneer je via Billit bent aangesloten op het Peppol-netwerk, kun je ook e-facturen van je leveranciers via Peppol ontvangen. Leveranciers die ook Billit gebruiken, hoeven alleen jouw BTW-nummer in te voeren om te zien dat je eveneens bent aangesloten op het Peppol-netwerk. De facturen die zij op deze manier naar je sturen, komen onmiddellijk binnen in Billit, en je kunt ze automatisch verwerken. Zo bespaar je tijd en kan je op één centraal flatform al je facturen terugvinden.



Voordelen van elektronische facturatie


De overstap naar digitale facturatie biedt meerdere voordelen:

  • Efficiëntie: automatisering van het facturatieproces bespaart tijd en vermindert administratieve lasten.

  • Foutreductie: gestructureerde facturen zijn minder foutgevoelig dan manuele verwerking van papieren of digitale documenten in niet-gestructureerde formaten zoals PDF.

  • Fraudebestrijding: het helpt in de strijd tegen phising en fraude.


Sancties


Het is duidelijk dat gestructureerde elektronische facturatie een aanzienlijke kans biedt voor de fiscus om transacties van belastingplichtigen efficiënter te controleren. Vanaf 1 juli 2030 zou gestructureerde elektronische facturatie zelfs de Europese norm worden. België loopt voorop met de beslissing om dit reeds in te voeren vanaf 1 januari 2026.


Er zijn nog geen specifieke sancties voorzien voor het niet naleven van de e-factureringsplicht. Als er echter een e-factuur moest worden uitgereikt en dit niet is gebeurd, is de kans groot dat de BTW-administratie zal aanvoeren dat er geen factuur is uitgereikt. Dit kan resulteren in een boete (bv. 50 euro per factuur) voor de leverancier, terwijl de afnemer geconfronteerd kan worden met een verlies van zijn recht om BTW terug te vorderen over die factuur, vermeerderd met een boete (5-10% van de verschuldigde BTW) en interest (8% per jaar).


Conclusie


De verplichting van elektronische facturatie is een belangrijke stap voorwaarts in de digitale transformatie van bedrijven. Het biedt niet alleen efficiëntievoordelen, maar draagt ook bij aan een transparantere en fraudebestendige economie. Hoewel de inwerkingtreding pas voorzien is voor 1 januari 2026, is het aangewezen om je reeds voor te bereiden en de overgang naar elektronische facturatie op te starten.


Vragen?


Als je nog vragen hebt over het starten met Peppol of als iets niet helemaal duidelijk is, stuur gerust een mailtje naar julie@dkvdb.be!

bottom of page